dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Boslaan - Bakkerij Mulder

Oude foto's en informatie gevraagd.

Bakker Mulder Boslaan
Emmer Courant 9 mei 1956.

Foto Historisch Emmen Boslaan bakkerij Mulder
Banketbakkerij Mulder
Foto: Collectie HE.

van tot winkelier adres
1956 - J.Mulder, bakker Boslaan 12 (1962-1965)
Bron: Archief Gemeente Emmen

Op 10/16(?) mei 1956 opende J.Mulder aan de Spoorstraat een lunchroom/ijssalon. Alles was ondergebracht in een apart gebouwtje. "Deze lunchroom is een verbouwde garage en het resultaat is alleszins de moeite waard", aldus de Emmer Courant van 16 mei 1956. Deze garage had de ingang aan de Spoorstraat en was voordien van Frits Kremer.

Spoorstraat-Kremer EC 16-05-1956
Emmer Courant 16 mei 1956.

Bakker Mulder verhuisde later naar een nieuw winkelpand aan het Kerkpad.

Daarnaast had Mulder ook een lunchroom aan de Spoorstraat. Deze werd later door Roel Goeree overgenomen. De lunchroom bestond uit twee gedeelten. Het rechterdeel was een bar met ijsloket waar ambachtelijk ijs werd verkocht. In het linkerdeel stonden rotan zitjes en een jukebox.


Wereldwinkel: Omhoog

Boslaan Wereldwinkel - Derde Wereld Centrum
Foto: S. Hoek-Beugeling.

Boslaan Wereldwinkel - Derde Wereld Centrum
Foto: M. Janus-Gudde.

van tot instelling adres
- - Wereldwinkel
"Derde Wereld Centrum"
Boslaan 12
Bron:

Begin jaren 70 startten enkele leraren en leerlingen in Emmen met de verkoop van rietsuiker en koffie in het oude leegstaande pand van het vroegere Hotel Postma aan de Stationsstraat. In 1977 moest dit hotel verdwijnen a.g.v. stadsvernieuwing.

De gemeente bood een pand aan in de passage tegenover het postkantoor. De winkel werd een echte winkel en werd als Stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De stichtingsakte is uitgegeven door notaris Haayer.

In het bestuur namen plaats: Hans Erik de Wijk (voorzitter), Lomme Schokker (vice voorzitter), Carel Abraham, Albert Wesselius (secretaris), Fokje de Vries (penningmeester).

De winkel bleef acht jaar in de passage gevestigd. De eerste twee jaar met 100% subsidie van de gemeente. In de volgende jaren werd deze subsidie afgebouwd.

Door de achteraf ligging, liepen de zaken slecht. De huur kon niet meer worden opgebracht en de spullen werden bij een vrijwilliger thuis ondergebracht.

Burgemeester H.G.Ouwerkerk verleende de winkel toestemming om in afwachting van een ander pand, in het gemeentehuis een winkeltje in te richten.

Er waren inmiddels nog andere groepen in de gemeente actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Op verzoek van burgemeester H.G.Ouwerkerk kwam er een bundeling van al deze groepen tot stand. De gemeente wilde één gesprekspartner hebben.

Dit idee werd uitgewerkt in de oprichting in 1987 van de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking WOE. Deze werkgroep bestond uit:

  • Wereldwinkel Emmen
  • Amigos da Lagoa
  • Amnesty International
  • Ananda Bhavan
  • Foster Parents Plan
  • Gered gereedschap
  • Novib
  • Papoea jeugd naar school
  • Plattelandsvrouwen
  • Roemenië werkgroep
  • Tanzania Werkgroep
  • Unicef
  • VOM
  • Vereniging Wereldkinderen
  • W.N.F.
  • Werkgroep Dwaze Moeders

Als centraal en herkenbaar informatiepunt voor alles wat te maken had met ontwikkelingssamenwerking werd aan de Boslaan 12 een pand betrokken dat gedeeltelijk door de gemeente werd gefinancierd. Er kwam o.a. een kantoor voor de vaste medewerker van de WOE, mevrouw Truus Pool. De Wereldwinkel en de WOE groepen Unicef, Wereld Natuurfonds, Amnesty, Wereldkinderen kregen hier verder een winkel en een kelder als magazijn. Ook was er een kleine bibliotheek met informatiemateriaal.

Eind 1999 besloot de gemeente, geheel onverwacht, om de subsidie aan de WOE te verminderen met 35%. De huur kon heel moeilijk worden opgebracht. Verhoging van de omzet zou een oplossing zijn, maar door de ongunstige ligging was dat bijna onmogelijk.

Ook het voortbestaan van de WOE werd onzeker. Het vormde voor de Wereldwinkel, die al lang met de gedachte speelde om te verhuizen, de doorslag om nogmaals een ander pand te zoeken.

Met behulp van enkele leden van de Lionsclub en sponsoren, zowel geldelijk als stoffelijk, lukte het een pand te vinden in de Wilhelminastraat 35.

Op 1 april 2000 vond de officiële openingshandeling plaats door mevrouw Aleid Rensen.

De Wereldwinkel heeft ook op de volgende locaties gezeten:

  • Wilhelminastraat (voor 2010)
  • Hoek Hoofdstraat - Minister Kanstraat
  • Noorderplein 107 (doorstart na failliet verklaring in mei 2017)

Bronnen: M.Janus Gudde, B.Jonker.


Dierenartsen Omhoog

van tot instelling adres
- - Drie dierenartsen

Wie kent de namen van de dierenartsen die hier gezeten hebben?

Boslaan 12
Bron:
 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!