dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


De Dilgt

Foto Historisch Emmen Emmerhout de Dilgt
Topografische militaire kaart 1935
met de vermelding "Dilcht".

Foto Historisch Emmen Emmerhout de Dilgt
De Dilgt augustus 2003.
Foto: © J.Withaar.

Foto Historisch Emmen Emmerhout de Dilgt
De Dilgt augustus 2003.
Foto: © J.Withaar.

Foto Historisch Emmen Emmerhout de Dilgt
De Dilgt augustus 2003.
Foto: © J.Withaar.

Foto Historisch Emmen Emmerhout de Dilgt
De Dilgt december 2005.
Het laatste gesloopte portiek aan De Dilgt.
Foto: © J.Withaar.

Officiële straatnaam: De Dilgt
Ontleend aan: bos bij Haren provincie Groningen [Dilcht]
Ligging: Emmerhout
Vastgesteld B&W op: 8 februari 1971
Naam ingetrokken: 1 januari 2006
Aanpassing: Een groot deel van De Dilgt werd op 24 juni 2003 gewijzigd in Het Waal.
Bron: Archief Gemeente Emmen

De wijk Emmerhout is gebouwd in een zeer bosrijke omgeving. De straatnamen in Emmerhout zijn dan ook vernoemd naar oude Drentse bossen en een Gronings bos.

Al in vroege tijden zocht de mens de droge plekken op de Hondsrug op, doch wel in de nabijheid van beekdalen, want water was onontbeerlijk. Het is hieraan te danken dat er in de Middeleeuwen, op het noordelijke deel van de Hondsrug, enkele nederzettingen ontstonden waaronder "De Dilgt", gelegen aan de straatweg tussen Groningen en Haren. De Dilgt komt op oude kaarten, zie kaart links, ook voor als Dilcht.

Door de agrarische activiteiten van de bewoners verdween het oorspronkelijke bos. Natuur maakte grotendeels plaats voor landbouw en heide. Er ontstonden houtwallen en houtsingels die inmiddels ook vrijwel verdwenen zijn. Vanuit Groningen, Helpman en Haren groeide de stedelijke bebouwing meer en meer naar elkaar toe. Het tussengebied Hemmen-De Dilgt-Essen bleef vrijwel onbebouwd. Inmiddels vindt er een studie plaats om in het gebied De Dilgt woningen te bouwen.

Aan De Dilgt werden met name Apollo flats gebouwd. Deze naam is ontleend aan de Griekse oudheid. Apollo was een Griekse godheid die ook werd vereerd in de Romeinse godsdienst maar nooit echt zou worden geïdentificeerd met een Romeinse godheid. Hij bleef tot aan het einde van de Romeinse Republiek een minder belangrijke God.

Het project Emmen Revisited luidde het einde van De Dilgt in. Gebleken was dat de Apollo flats niet meer aan de maatstaven van de tijd voldeden. Eén voor één kwamen ze leeg te staan. Was de laatste bewoner vertrokken dan werd de flat gesloopt. Door deze opzet duurde het geruime tijd voordat alle flats waren afgebroken. De laatste twee appartementen, staande op de hoek van De Dilgt en Houtweg tegenover de Schepershof, werden in december 2005 afgebroken.


 
Overname van teksten uitsluitend met bronvermelding: © www.historisch-emmen.nl