dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Scouting Emmen: de leiding

scouting padvinders gilde Emmen Hunengroep Heidegroep
Rechts Pim van Heerde in 1948.
De groep salueert bij het hijsen van de vlag.

scouting padvinders gilde Emmen Hunengroep Heidegroep
Vaandrig Ubel Nonkes omstreeks 1950.

scouting padvinders gilde Emmen Hunengroep Heidegroep
Welpenleiding
Wie kent de namen?

Tijdens de beginjaren van de padvinderij in Emmen is het vooral Pim van Heerde, leraar en directeur aan de ULO Baander, geweest die de drijvende kracht was.

Groepsleiders van het eerste uur waren de heren Meijer, Molema (gemeenteambtenaar), Mannema, Kúchlein (gymleraar) en De Vries. Een belangrijke rol speelde ook Jan Cees Hofkamp en hopman T.v.d.Brand.

Uit berichten in de Emmer Courant blijkt dat het vanaf het begin van de jaren ’50 steeds moeilijker werd om bekwame leiders voor de verschillende groepen te vinden. Zeker toen Van Heerde en Nijhuis in 1950 al een deel van hun leidinggevende taken af moesten stoten vanwege drukke werkzaamheden.

In 1956 werd Ubel Nonkes op een bijzondere manier bij de leiding van de padvinderij betrokken. Hij woonde op dat moment niet in meer Emmen en was meer niet betrokken bij de padvinderij. De voorzitter van de plaatselijk commissie, tevens wethouder van onderwijs, R.Zegering Hadders, belde op een zondagmorgen Nonkes op, die op dat moment bij zijn vriendin Hil Soer was, met de vraag of hij een onderwijsbaan in de gemeente ambieerde en daarnaast de leiding van de Hunengroep op zich wou nemen. Een joviaal aanbod, waarop Nonkes geen nee kon zeggen. Zo konden Ubel Nonkes (hopman) en Hil Soer (Akela) in januari 1957 in het huwelijk treden.

Tot en met begin jaren ’60 waren o.a. hopman Aard Dubbelboer (Tweede Exloërmond) en vaandrig Andries Popma betrokken bij de leiding van de Hunengroep. Zij werden bijgestaan o.a. door vaandrig Wim de Groot, Hans van Enkhuizen en Lolleke Vorsteveld.

Ook in 1958 bleek er weer een groot gebrek aan leiding, de wachtlijst van jongens die zich aan wilden sluiten liep steeds verder op.

De leiding van de welpenorde bestond in de eerste jaren uit de dames Lien Nijhuis, de zussen Jantje en Grietje Brinks, Trijn Schrage en de heren Klaas Nijhuis en Foppe Middelkamp.

Vooral het echtpaar Nijhuis speelde een centrale rol bij de welpenorde. In 1949 werd de heer Nonkes aan deze groep toegevoegd en hij kreeg de naam Hati ( olifant). In de jaren ’50 had mevrouw J.Kok-Bouman de leiding van de welpen. De welpengroep stond onder leiding van het echtpaar Nijhuis en werd ondersteund door de dames Soer en Brinksma. In 1955 nam mevrouw E.Boekhorst de leiding van de welpengroep op zich.

Bronnen:
S.Hoek-Beugeling
U.Nonkes
Emmer Courant (diverse)

De volgende boeken zijn bij Historisch Emmen bekend:

Titel "Het oude dorp"
Ondertitel 30 verhalen (over het padvindersleven in Emmen)

BoekScouting Emmen. Het oude dorp.

Auteur T.v.d.Duin schuilnaam voor B. Thedinga
Uitgever N.V. Drukkerij v.h. W. ten Kate Jaar 1962 ISBN -

 
Overname van teksten uitsluitend met bronvermelding: © www.historisch-emmen.nl