dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen
Vanwege een storing kunt u tijdelijk geen email verzenden

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Galgenberg
Officiële straatnaam: Galgenberg
Ontleend aan: heidens gebruik
Ligging: Schimmeres
Vastgesteld B&W op: nvt
Naam ingetrokken: nvt
Bron: Archief Gemeente Emmen

Galgenberg is geen officiële straatnaam.

In 1642 geven de akkernamen in de noordoosthoek van de Schimmeres aan dat in de directe omgeving de Galgenberg moet hebben gelegen.

Deze Galgenberg, geschreven als Galgenberch, zal met tussen de bouwlandakkers of in bos naast de akkers hebben gelegen, maar zal iets meer naar het worden te vinden zijn geweest. Mogelijk heeft de galg op de hogere heuvel gestaan die hunebed D41 tot 1809 geheel afdekte en aan het zicht onttrok.

Deze bult zal de hoogste in de buurt zijn geweest en lag op een strategische, goed zichtbare plek, direct aan de doorgaande weg richting Odoorn en net ten zuiden van de aftakking naar Valthe. Reizigers die vanuit Emmen naar het noorden gingen passeerden hem.

De ter dood veroordeelden uit het Emmer kerspel werden terechtgesteld op de Galgenberg. Het proces en de veroordeling vonden normaal plaats in Coevorden. Het is volgens drs. Gerrit Kleis voorgekomen dat de terechtstelling van buitenlui ook in Coevorden is uitgevoerd en dat vervolgens het lijk naar de
galg in hun eigen kerspel werd overgebracht om nogmaals te worden opgehangen. Lijken werden soms lange tijd te pronk gesteld oftewel tentoongesteld. Dit ter afschrikking van de plaatselijke inwoners en langskomende reizigers.

Ratten, raven en honden konden de lijken of stukken daarvan 'verwerken'. De restanten werden uiteindelijk in de buurt van de galg in een gat gestopt. Wijnand van der Sanden stelt in het boek "Over galg en rad" dat de resten van de geëxecuteerden vaak bij een heidens monument werden begraven, omdat de doden dan eeuwig gekweld zouden worden door de monsters en geesten die op die plaatsen huisden.

Onderzoekers hebben in de hunebedheuvel van D41 geen menselijke resten gevonden en het onderste deel van de galgpaal is niet aangetroffen. Helaas is een keiendelver met zijn spitwerk de archeologen voor geweest. Hij kan een paalstomp hebben verwijderd, en grafrovers kunnen vele jaren eerder hun graaf- en roofwerk hebben verricht.

Omstreeks 1800 was niet bekend dat bij of onder de galgenberg een hunebed lag. De mogelijkheid bestaat dat de afdekheuvel van hunebed D41 eeuwen eerder is opgehoogd om er een goede galgenheuvel van te maken.

Bron: T.Engelsman, Kroniek HVZOD 2012, nummer 42


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!