dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Sleutelstraat 25: Omhoog

van tot bewoner adres
- 03-10-1942 Gerardus de Jong,
Rosa From,
Ezri de Jong,
Tsiwjah de Jong
Sleutelstraat 25
04-01-1943 23-07-1947   Sleutelstraat 25
Julianastraat 25
       

Op 2 oktober 1942 spraken de Duitsers en afgevaardigden van de Drentse politiekorpsen met elkaar over het oppakken van joden. Het moest worden uitgevoerd tussen 2 oktober om 18.00 uur en 4 oktober 14.00 uur. Het ophalen van de joden moest worden uitgevoerd door de plaatselijke politie, eventueel aangevuld met leden van de marechaussee. Opgepakte joden moesten onmiddellijk worden overgebracht naar het doorgangskamp Westerbork.

De Duitsers hadden met opzet voor 2 en 3 oktober gekozen, omdat de joden die dagen ‘Jom Kippoer’ (Hebreeuws voor Grote Verzoendag) vierden. De zaterdag 3 oktober was eveneens een sabbatdag. Voor vrome joden is dit eveneens een vastendag, een dag waarop ze meer tot geestelijke inkeer komen dan op andere dagen. Met andere woorden tijdens ‘Jom Kippoer’ vindt de grote schoonmaak van de ziel plaats; een geestelijke bevrijding tijdens de herdenking van de bevrijding van het joodse volk uit de Egyptische slavernij. De Duitsers wisten dit en hadden ingecalculeerd dat de meeste joden daarom in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 thuis zouden zijn. Dit moest het oppakken van hen vergemakkelijken.

Noot: In het gemeentearchief in Emmen bevindt zich de map "ontruiming woningen joden" waarin verschillende notitieblaadjes. Op deze briefjes staan de vermoedelijk geďnstrueerde attentiepunten vermeld voor het ‘ophalen van de joden’

Na uitvoerige instructies gingen de politiemannen erop uit. Voorzien van een namenlijst belden zij bij de joden aan en gaven hun opdracht aan de hand van een bepaalde lijst wat spullen in te pakken en mee te gaan naar de concertzaal van hotel Groothuis te Emmen. Bij deze razzia hebben de betrokken politiemensen onder andere het volgende gerapporteerd:

De aanhouding van Gerardus de Jong, Rosa From, Ezri de Jong en Tsiwjah de Jong in de woning Sleutelstraat 25 te Emmen (vier personen). De desbetreffende opsporingsambtenaar sloot volgens het rapport de elektrische stroom ‘tot het perceel’ af en controleerde of alle ramen en deuren wel gesloten waren. Omdat er een geringe hoeveelheid levensmiddelen en brandstoffen in het huis lagen opgeslagen, mocht de familie De Jong voorlopig in het bezit blijven van de huissleutels.

Gerardus de Jong (*1904 Amsterdam) was een Joodse godsdienstleraar en de voorzanger van de synagoge in Emmen. De joodse gemeenschap heeft het meestal over de gazan of gazaan. (bron: Bulte p.120,125)

Gerardus de Jong, geboren te Amsterdam op 4 januari 1904 huwde in 1934 te Leek met Rosa From, geboren te Leek op 12 februari 1910. Uit het huwelijk kwamen twee kinderen voort: Ezri de Jong, geboren te Leek op 17 augustus 1937 en Tsiwjah de Jong, geboren te Emmen op 30 januari 1939. (Bron: Bulte 2104: p.199). Op 5 mei 1938 verhuisde het gezin De Jong van Leek naar Emmen, Julianastraat 25 (F 3486).

De volgende joden op dit adres komen voor op het overzicht van uit de gemeente Emmen naar Westerbork gedeporteerde joden:

Naam Geboren Aankomst
kamp Westerbork
Vertrek naar kamp Auschwitz Vermoord datum Vermoord plaats

Bron: Bulte 2014 p.55,56,57,62,73


 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.