dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Eva Mendel,
SamuŽl From
Sara From-Kropveld
Rosa From:
Omhoog

van tot bewoner adres
- - Eva Mendel,
SamuŽl From
Sara From-Kropveld
Rosa From
Sleutelstraat 57 

Op 2 oktober 1942 spraken de Duitsers en afgevaardigden van de Drentse politiekorpsen met elkaar over het oppakken van joden. Het moest worden uitgevoerd tussen 2 oktober om 18.00 uur en 4 oktober 14.00 uur. Het ophalen van de joden moest worden uitgevoerd door de plaatselijke politie, eventueel aangevuld met leden van de marechaussee. Opgepakte joden moesten onmiddellijk worden overgebracht naar het doorgangskamp Westerbork.

De Duitsers hadden met opzet voor 2 en 3 oktober gekozen, omdat de joden die dagen ĎJom Kippoerí (Hebreeuws voor Grote Verzoendag) vierden. De zaterdag 3 oktober was eveneens een sabbatdag. Voor vrome joden is dit eveneens een vastendag, een dag waarop ze meer tot geestelijke inkeer komen dan op andere dagen. Met andere woorden tijdens ĎJom Kippoerí vindt de grote schoonmaak van de ziel plaats; een geestelijke bevrijding tijdens de herdenking van de bevrijding van het joodse volk uit de Egyptische slavernij. De Duitsers wisten dit en hadden ingecalculeerd dat de meeste joden daarom in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 thuis zouden zijn. Dit moest het oppakken van hen vergemakkelijken.

Noot: In het gemeentearchief in Emmen bevindt zich de map "ontruiming woningen joden" waarin verschillende notitieblaadjes. Op deze briefjes staan de vermoedelijk geÔnstrueerde attentiepunten vermeld voor het Ďophalen van de jodení

Na uitvoerige instructies gingen de politiemannen erop uit. Voorzien van een namenlijst belden zij bij de joden aan en gaven hun opdracht aan de hand van een bepaalde lijst wat spullen in te pakken en mee te gaan naar de concertzaal van hotel Groothuis te Emmen. Bij deze razzia hebben de betrokken politiemensen onder andere het volgende gerapporteerd:

De aanhouding van Eva Mendel in de woning Sleutelstraat 57 te Emmen. Het gezin van SamuŽl From met echtgenote Sara From-Kropveld en Rosa From waren volgens de desbetreffende politieman gevlucht. Zie voor Rosa From echter ook Sleutelstraat 25.

Noot: Dit was een terechte constatering. Alle drie hebben geruime tijd ondergedoken gezeten in het Valtherbos. Zie ook Withaar, De Opgejaagden. Alle drie overleefden de oorlog. SamuŽl From overleed in 1963 in het dorp Weiteveen, Sara From-Kropveld overleed in 1949 te Emmen en Rosa From in 1994 in Goor.

De volgende joden op dit adres komen voor op het overzicht van uit de gemeente Emmen naar Westerbork gedeporteerde joden:

Naam Geboren Aankomst
kamp Westerbork
Vertrek naar kamp Auschwitz Vermoord datum Vermoord plaats

 

Bron: Bulte 2014 p.55,56,57,62,74,257


Bronvermelding: Omhoog

 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.