dot Home - start
dot Prehistorie - Archeologie
dot Historie
dot Bewoning per erf
dot Bewoning per jaar

dot Alle straatnamen





dot Laatste wijzigingen
Stuur een e-mail aan Historisch Emmen

Logo Pre-Historisch Emmen

Oudste vermelding Emmen 1139


Sparrenlaan: De Paulusschool - Bernadetteschool - Toermalijn - SKOD

Sparrenlaan Paulusschool Bernadetteschool Emmen
Inwijding door mgr. P.A. Nierman.
Foto: Paulusschool 1956-1996.

Sparrenlaan Paulusschool Bernadetteschool Emmen
Augustus 1959, moeder Theodolinde
bezoekt de school.
Foto: Paulusschool 1956-1996.

Sparrenlaan Paulusschool Bernadetteschool Emmen
Personeel 1966:
Staand v.l.n.r.: Frater Kloppenburg, Ton Lammers,
de heer Bakker, frater Robert.
Zittend v.l.n.r.: Gré Haarsma, frater Nolte en
Joppie Bakker - Clement.
Foto: Paulusschool 1956-1996.

Sparrenlaan Paulusschool Bernadetteschool Emmen
Foto: Paulusschool 1956-1996.

Sparrenlaan Paulusschool Bernadetteschool Emmen
Foto: Paulusschool 1956-1996.

van tot bewoner, eigenaar, ondernemer adres
1956 1973 St. Paulusschool - Bernadetteschool -
1973 1999 St. Paulusschool -
Bron: Paulusschool 1956-1996 (40), collectie O.L.V. Amersfoort.

Op een ideale plaats, aan de rand van de Emmerdennen, begonnen op 15 maart 1956 de fraters van Utrecht en de zusters van de OLV te Amersfoort, op verzoek van een plaatselijk comité, met een streekschool aan de Sparrenlaan. Voor deze school voor "buitengewoon onderwijs", hadden zich elf leerlingen uit (zuidoost en oost) Drenthe aangemeld.

Bij de plechtige inzegening op 14 november 1956 waren dat al 85 leerlingen. De school was berekend op 140 leerlingen. De inzegening werd gedaan door mgr. P.A. Nierman, bisschop van Groningen. Het eerste schoolhoofd was frater Placidus.

In deze jaren al was men voorstander van het werken met kleine klassen waarin leerlingen in een eigen tempo konden werken. Ons Noorden van 13 november 1956: "Als je overdag in de school komt hoor je als het ware het zoemen van de zelfwerkzaamheid. Iedereen is druk en vaak hardop voor zichzelf bezig."

De dagindeling was als volgt: 's morgens schrijven en rekenen, 's middags eerst gezamenlijk eten in de overblijflokalen, vervolgens een half uur wandelen gevolgd door maximaal een half uur voetbal. De rest van de middag was bestemd voor vrij expressie.

De school bestond uit twee delen, één voor de jongens en één voor de meisjes. Het waren feitelijk twee aparte scholen in één gebouw. De linkervleugel was bestemd voor de meisjes, die onder leiding stond van Zuster Theresita. In de rechtervleugel zaten de jongens onder leiding van frater Placidus en frater Robert. Beide vleugels waren een uitbreiding die in 1967 gestalte had gekregen. Zuster Henny van Noordenburg die van 1964 tot 1988 leerkracht was aan de Bernadetteschool herinnerde zich later dat er weinig contact was tussen beide scholen.

De jongens hadden de beschikking over een handenarbeidlokaal terwijl de meisjes over een keuken beschikten. Bij de school was ook een gymzaal gebouwd en had men de beschikking over een speelzaal, een wasgelegenheid en een ruimte voor poppenspel, film en toneel. Creatieve vakken moesten een hoofdrol vervullen. Het onderwijs was gebaseerd op vier hoofdpunten: activiteit, verantwoordelijkheidsgevoel, het opvoeren van het tempo en het samenwerken met anderen.

In 1973 fuseerden de St. Paulusschool en de Bernadetteschool met elkaar. De nieuwe naam werd Paulusschool. Vanaf toen ontstond ook voor het eerst een gemengde klas met zowel jongens als meisjes. De zusters trokken zich terug uit de school, alleen zuster Van Noordenburg bleef aan.

Vijf jaar later werd een afdeling voor Praktische Vorming gevormd hetgeen een verbinding was met het voortgezet onderwijs.

Het leerlingenaantal daalde in deze jaren aanzienlijk. In 1979 telde de school nog 95 leerlingen, inclusief een afdeling voortgezet buitengewoon onderwijs. De term "buitengewoon" werd toen vervangen door "speciaal".

In 1981 droeg de scholen stichting St. Gregorius te Utrecht de Paulusschool over aan een plaatselijk bestuur. Dit "lekenbestuur" heeft in wisselende samenstelling het als taak gezien om het katholiek buitengewoon (speciaal) onderwijs net zo te begeleiden als het fraterbestuur de eerste 25 jaar had gedaan.

Hoofden der school waren:

Naam van tot
Frater Placidus Heggelman 1956 1964
Frater Willibald Nolte 1964 1976
H. Mensink 1976 1988
N. Vloothuis 1988 ?

Overige bronnen:
Website www.skod.nl


Sparrenlaan - Toermalijn

Sparrenlaan Toermalijn Emmen
Foto: © J. Withaar.

Sparrenlaan Toermalijn Emmen
Foto: © J. Withaar.

  • 1999: fusie Paulusschool en PC Dennenschool die aan de Oude Roswinkelerweg stond. De nieuwe naam werd Toermalijn, een school voor speciaal basisonderwijs. De afdeling voortgezet onderwijs werd losgekoppeld en ging verder als Tricon voor Praktijkonderwijs.
  • 2006: met ingang van 1 augustus 2006 werd de school bestuurlijk ondergebracht bij de Stichting Katholiek Onderwijs Drenthe (SKOD).

Bron: website www.skod.nl.

Op het grasveld tussen de school en de Sparrenlaan staat het beeld van de beeldhouwer René van Seumeren (1923-1988) uit Utrecht. Het beeld is in februari 1960 bij de Paulusschool geplaatst en was een cadeau van de gemeente Emmen. Het beeld is niet opgenomen in de overzichtscatalogus van het CBK.

Bron: S. Hoek-Beugeling.


 
Neemt u tekst over? Vermeldt u dan ook de bron? (www.historisch-emmen.nl) Dank!