dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Emmermeer: Omhoog


Valtherzandweg Omhoog

-


Het Valtherzand aangeven op de
kadastrale kaart van 1880, sectie C blad 08

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Arbeiderswoningen aan de Valtherzandweg. Op de achtergrond zijn nog net de woningen tussen de Valtherzandweg en de Valtherlaan te zien.
Foto: G.van der Veen.

OfficiŽle straatnaam: Valtherzandweg
Ontleend aan: een gebied met de naam Valtherzand
Vastgesteld B&W op: 2 maart 1936
Naam ingetrokken: nee

De Valtherzandweg bestond al ver voor aanleg van de wijk. Op de kadastrale kaart van 1880 komt al een zandpad voor. Deze is op de foto bovenaan te zien. Zuidelijk van het zandpad lag een gebied met de naam Het Valther Zand" kadastraal bekend als sectie C3056.

In een besluit van 8 april 1925 heeft de raad op verzoek van de "Handelsvereeniging alhier" voor het eerst namen gegeven aan straten en wegen in het dorp Emmen. Bij de uitvoering van dit besluit bleek het voor de praktijk echter noodzakelijk de begin en eindpunten hiervan nauwkeurig vast te leggen en tevens enkele aanvullende straatbenamingen op te nemen.

De Valtherzandweg werd in de openbare vergadering van 2 maart 1936 vastgelegd:

  • Valtherzandweg:
    "de weg vanaf de straat "Odoornerweg" deel uitmakende van het kadastraal perceel sectie C no 6292 loopende in vrijwel oostelijke richting tot de straat "Weerdingerweg"."

Foto Historisch Emmen Emmermeer
Foto: archief gemeente Emmen

Tussen de Valtherlaan en de Valtherzandweg, was een buurt gecreŽerd die indertijd opzien baarde met name omdat de woningen in het Valtherbos werden gebouwd. Dat was in die tijd erg bijzonder. Ook van de natuurlijke verhogingen in het gebied werd dankbaar gebruik gemaakt. Het was stedenbouwkundige N.de Boer die deze omgeving ontwierp, later opgevolgd door Andrť de Jong. Architect van de woningen was de heer Thomas (Tom) Strikwerda. De omgeving Valtherlaan kreeg een enigszins 'Fins' karakter.

Bronvermelding: Omhoog

  • Gemeente Emmen.
  • Correctie en aanvulling: G.van Klinken.