dot Home - start
dot Historie
dot Emmen centrum
dot Wijken buurten straten
dot Cultuur
dot Straatnamen

dot Gemeente archief
De historie van Emmen in woord en beeld

Op 19 december 2018 heeft HE van de heer S.G. (Geert) Hovenkamp uit Hilversum zijn gehele digitale archief in ontvangst mogen nemen. Gedurende 25 jaar heeft hij onderzoek gedaan naar familierelaties in Emmen en de locatie waar ze woonden (periode van omstreeks 1600 tot 1832) Het is in omvang, compleetheid en geordendheid mogelijk het grootste particuliere archief van Emmen. In samenwerking met het Erfgoednetwerk zal bekeken worden hoe e.e.a. ontsloten kan worden.
Geert, bedankt ! ! !

Logo Historisch Emmen

Historisch Emmen toevoegen aan uw favorieten

blauwe lijn
dot Laatst gewijzigd dot Over deze site dot Sitemap dot E-mail dot

Julianastraat: Omhoog

Gevraagd: Informatie over "De oudst bekende Oosting" die peterolie ventte en aan de Julianastraat woonde.

Julianastraat


Foto: R.Boelens


Aan de Julianastraat 9 woonde melkhandelaar
J.Heidstra.
Foto: Familie Heidstra


Eén van de laatste bewoners was H.Eilering.
Foto: © J.Withaar


Dit huis stond op de hoek Julianastraat-Molenstraat.
Zie Bulte p.233
Foto: © J.Withaar

Officiële straatnaam: Julianastraat
Ontleend aan: Juliana, Prinses der Nederlanden,
Van 1948 tot 1980 Koningin der Nederlanden
Ligging: Emmen
Vastgesteld B&W op: 30 augustus 1928
Naam ingetrokken op: 7 oktober 1941
Naam hersteld: 30 april 1945

In een besluit van 8 april 1925 heeft de raad op verzoek van de "Handelsvereeniging alhier" voor het eerst namen gegeven aan straten en wegen in het dorp Emmen. Bij de uitvoering van dit besluit bleek het voor de praktijk echter noodzakelijk de begin en eindpunten hiervan nauwkeurig vast te leggen en tevens enkele aanvullende straatbenamingen op te nemen. Dit werd in de openbare vergadering van 30 augustus 1928 vastgelegd.

  • Julianastraat:
    "Vanaf de Kerkhoflaan bij het perceel sectie F no 3674 (A.Meiboom) in zuidelijke richting tot de Dordschestraat"

Ten zuiden van de Nederlands Hervormde kerk was omstreeks 1832 nog geen bebouwing. Na 1832 breidde Emmen zich langs huidige Wilhelminastraat meer en meer naar het zuiden uit.

Eén van de oudste stukjes Emmen was echter wel in dit onbebouwde gebied gelegen. Tussen de huidige Wilhelminastraat en de Julianastraat, in het noorden begrenst door de Kerkhoflaan en in het zuiden door de Molenstraat lag/stond De Saalhof.

  • Sleutelstraat

Even voor de Tweede Wereldoorlog stelde professor A.E.van Giffen een onderzoek in naar De Saalhof. Hij vond geen enkel spoor van De Saalhof. Wel zou hij op deze plek een (oude) sleutel gevonden hebben. Ook na uitgebreid onderzoek van HE is niet bekend waar deze sleutel is gebleven. Ook is er geen opgravingverslag bekend. Een eventueel gevonden sleutel zal derhalve geen historische waarde hebben gehad.

Tijdens WOII verbood de bezettende macht straatnamen met namen van de koninklijke familie. Burgemeester Bouma van Emmen voerde dat besluit uit op 7 oktober 1941. Vanaf 1 november 1941 tot 30 april 1945 heette de Julianastraat tijdelijk "Sleutelstraat".


Bron: Gemeente Emmen


Bron: Gemeente Emmen

 


Foto: Familie Heidstra
Wie herkent personen op deze foto?


Meijer: Omhoog


Foto: T.Klomparends

We zien de Julianastraat 44. De Vries had hier een technische groothandel waar hij startmotoren en dynamo’s repareerde en voor veel Emmer garages autoradio’s inbouwde. Jongste zoon Roelof zette hier zijn eerste technische schreden.

De auto’s op de foto waren een NSU Prinz 3 en een MCA 1500.

Hun tuin grensde aan die van de familie Withaar waar Roelof de Vries menig appeltje van hun mooie appelboom heeft ‘geleend’.

De situatie is nu onherkenbaar omdat dit deel van de Julianastraat na de aanleg van de Van Schaikweg Buitenweg ging heten.

In het huisje achter de boomkruin (omstreeks 1962 Julianastraat 49) woonde de familie Epping. G.J. Epping was koster van de Zuiderkerk. In dat huisje, wat er nog lang heeft gestaan, was later het kerkelijk bureau van die kerk gevestigd.

Bron: Emmen.nu 03-01-2019 R.de Vries en W.van den Hof


Bronvermelding: Omhoog

  • Gemeente Emmen.
 

Wie helpt? Omhoog

 

Klik hier om een e-mail aan Historisch Emmen te versturen Historisch Emmen zoekt altijd naar informatie.
Foto's, kranten, artikelen, advertenties, knipsels, stambomen, genealogie, alles is welkom.
Na digitalisering ontvangt u alles retour.
Help mee Historisch Emmen beter en vollediger te maken.